Online Diary Bicara Hati..: 2013

Wednesday, 4 December 2013

SELAMAT HARI JADI MAK..



Hello..  
harini 4/12/2013 genaplah usia my mom ( AMNAH BINTI BACHIK ) 56 tahun.. selamat hari lahir mak.. semoga mak dimurahkan rezeki.dipanjangkan umur .. dirahmati Allah ..diberikan kesihatan yang baik..dipermudahkan urusan..sentiasa tenang..dan semoga bahagia disamping orang yg tersayang.. amin.. terima kasih kerana melahirkan kami kedunia.. menyokong anak2 mak xkira susah dan senang..terima kasih juga di atas segala pengorbanan mak yang sentiasa berada disamping anak2 mak selalu.. terima kasih kerana membesarkan kami..
 
Mak.. maaf org tahu.. selama ni org x mampu menjadi anak yg baik.. tapi org tengah berusaha untuk menjadi anak yg membanggakan ibuayahnya.. selama ni org jadi anak yang susah nak dengar kata.. tapi orang bukan sorang anak yang nakal.. orang mengaku.. orang selalu melawan cakap mak.. membantah .. tapi dalam hati org.. orang syg mak sgt2.. maaf kan org mak.. sbb selalu membuat mak menangis dengan tingkah laku org.. org tahu org salah.. xpena mntk maaf.. org ego.. maafkan org mak...

Mak.. sesungguhnya org syg mak sgt2.. tiada insan lain yang blh gantikan tempat mak.. mak adalah segala-galanya bagi org.. mak adalah ibu terbaik dalam dunia ni.. walaupun org selalu xnak dengar cakap mak.. org nk mak tahu.. tiada niat sebenarnya nk melawan cakap mak.. mak.. terlalu bnyak pengorbanan mak waktu kecil sehingga kini.. xdpt dihitung dengan jari.. terlalu bnyak sehingga x terkata.. maaf kan semua kesalahan anak2mu mak..

MAK.. maafkan org.. org xdpt buat mak happy untuk hari lahir mak..tapi org nak mak tahu..org xpernah lupakan mak..jauh mana pun org pergi.. mak tetap ada dalam doa dan hati org.. org bersyukur dapat mak..yg selalu bersama anak2nya .. mak.. org syg mak.. org berharap.. suatu hari nanti .. org dapat membalas jasa mak..semua yg mak pernah susah untuk org..org akan bls mak.. cuma org nak mintak.. mak sentiasa doakan org..menjadi anak yg berjaya dan solehah.. dan berbakti untuk org tuanya..

Mak.. org xsuka ngok mak sedih.. menangis..oneday.. org akan buat mak jadi manusia yang paling gembira dalam dunia ni..susah payah mak besarkan kami adik beradik..kami akan balas jasa mak.. mak.. maaf sekali lagi.. org xdapt gembirakan mak di hari lahir mak..tapi org tulis ni ikhlas dari hati.. harap suatu hari mak akan baca blog org ni..org sentiasa cuba nak tarik perhatian mak.. harini.. satu hari org bawa je kemana mak nak pergi.. terima kasih mak.. sebb layn kerena org harini..

Terima kasih Ya Allah kerana memberi aku peluang merasai nikmat kasih syg seorg ibu.. terima kasih Ya Allah kerana memberiku ibu yang sgt baik.. akhir sekali.. selamat hari lahir makku yg tercinta.. maklah segala galanya buat org.. syg mak..


Note : tiada hiburan yang lebih menghiburkan selain leteranmu.. tiada yang cantik selain dirimu.. kau malaikat kiriman Allah.. memiliku syurga idaman di bawah kakimu.. kekuatanmu mengalahkan 2 hamba.. hatimu selembut sutera.. doamu dambaanku.. selamat hari jadi mak.. Semoga Allah membalas jasamu.. Amin ya Rabbal Alamin..

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, 13 November 2013

MACAM MANA RASA DIABAIKAN ???

hai korang..jgn lupa baca bismillah dulu sebelum membaca entry kali ni yew..selawat dan salam buat Rasulullah SAW..Allahumma solli 'ala saidina muhammad..
malm ni aku akan cerita tntg kisah yg selalu kita degar.. " mungkin pernah diabaikan.. mungkin juga pernah mengabaikan "  benar kan bnda ni. mungkin kita pernah diabaikan atau pernah mengabaikan.. aku nak cerita tntg pengabaian..tntg masyarakat zaman skrg.. kadang2 kita dgn senang mengabaikan org lain..tnpa memikirkan perasaan dan hati org yg kita abaikan..dengan bangga kita x mempedulikan org lain..tapi tahu ke kita..tnpa kita sedar org yg kita abaikan 2.. masih tetap menghargai dan mengharapkan kita selalu dengan dia.. walaupun kita telah mengabaikannya.. 

namun..ada bnda yg kita x sedar. bahawa kesabaran seseorg itu ada batasnya.. dimana org yg kita abaikan mungkin akn merasa penat dan lelah kerana..terus-terusan kita abaikannya..atau mungkin ia akan sakit hati..kecewa..dan marah.. hingga tiba suatu saat.. dia xkan muncul lagi dalam hidup kita..dan mungkin pada satu saat kita pula yg diabaikan.. mcm mana korg akn rasa?? sakit.. kecewa.. marah .. atau menyesal.. korg kena sedar.. itu lahh juga yg dirasakan oleh org yg kita abaikan.. tp mesti dalam hati korg.. tidak dapat terima atas perlakuaan org yg mengabaikan 2 kan.. ? hah.. korg xsuka.. ada korg pkir.. mcm mana perasaan org yg diabaikan 2?? pada masalh mcm ni.. aku blh ckp.. korg cermin laa diri sendri..pasrahlah pada ALLAH.. dan mntk maaf lah pada org yg telah kita abaikan 2..

yakinlah..apa yg kamu rasa saat kamu diabaikan adalah dari perbuatan kamu mengabaikan org lain..kita hidup didunia ni bukan hnya ingin menang sendri je.. ibarat ..ketika kita memerlukan org lain.. kita juga harus membantu org lain..ketika kita memerlukan kesenagan org lain.. maka kita juga harus bagi kesenagan yg kita rasakan.. jgnlah hanya memikirkan diri sendri..org yg x menghargaikan org lain.. mungkin suatu hari ia juga akn terkena apa yg pernah dilakukan... xd hal laa lau sorg je korg abaikan.. tp lau da dua,, tiga ..empat ..lima org yg korg abaikan.. melampau laa kan... satu saat.. mungkin org2 yg kalian abaikan 2.. akn berkumpul dan menyerang korg.. hah.. sape susah ?? 

setiap manusia pasti ingin disayangi dan dihargai.. begitu juga untuk menyayangi dan menghargai..tp dah jadi lumrah kehidupan..apabila kita disayangi..kita lupa untuk menghargainya buat masa yg panjang..atau selama-lamanya...bila dah disayangi..kita rasa senang dn happy selalu.. apabila hidup kita diambil berat oleh org lain..tp kita menghargainya ke?? kdg2 kita x pndai menghargai kehadiran seseorg dalam hidup kita..kita menolaknya..dan bila dia sudah kecewa dengan kita..dia lari dari hidup kita..bila tiba satu masa kita rasa perlukannya. barulah kita mula mencarinya semula.. tp saat 2.. sudah xd makna lagi.. ( manusia akn menghargai seuatu bila dia kehilangan sesuatu.. )

kasih syg seseorg.. bukan brg untuk dimainkan..tp itu adlah satu anugerah Allah yg perlu kita hargai dan hormati.. tp xperlu lah smpai hipokrit tau pura2 semata-mata untuk menghargai seseorg.. hargailah dan hormatilah dia dgn seikhlas hati.. jgn sesekali menyakiti hatinya,, sbb mungkin ia akn rasa x dihargai.. kehidupan hnyalah sementara.. setiap yg hidup pasti akn mati..setiap pertemuan pasti ada perpisahan..2 lah yg selalu kita dengar.. tp ad ke kita betul2 menghayatinnya,,? 

note: hargailah org yg menyayangimu..walaupun dia bukan org yg kamu pilih untuk disygi.. sbb dia juga mempunyai hati dan perasaan untuk dihargai.. walaupun x setinggi gunung perghargaan yg kamu beri..cukuplah sekadar menjaga hati dan perasaannya..sesungguhnya itu lebih bermakna dripd duit. ^_^

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, 2 November 2013

Pengalaman Mendewasakan dan mematangkan kita..!!

Hye semua..
kali ni aku dpt idea dari someone..yg sentiasa ada dalam aty aku ni.. dia selalu membuat aku happy disaat aku sedang bersedih.. sebenarnya..walaupun skrg aku gah xd mood nak bercerita.. tp aku gagah kan juga untuk bercerita di blog ini...pengalaman dapat membuat kita kenal siapa diri kita sebenar dan kenal erti kematangan... kematangan?? Matangkah kita ?? betul ke kematangan itu dpt kita capai dengan pengalaman yg lalu?? Bagi aku..kematangan itu hnya akan datang apabila seseorg itu dpt knl diri sndiri..knpa kita perlu knl diri sendri.?? Ia penting kerana kalau masih x dpt mengenali diri sendri ..apa kejadahnya kita labelkan diri kita dha matang..
Walaupun sng untuk aku ungkapkan..itu semua x pnting..yg pnting skrg kita yg sepatutnya belajar dri kesilapan yg lalu..yg pena kita lakukan..belajar dgn pengalaman yang lampau untuk memastikan kita terus bergerak ke hadapan kerana musuh ada dimana saje,,dan sentiasa memerhatikan kita..kehidupan perlu diteruskan..walaupun kita pena melakukan kesalahan...Allah itu maha Adil..igatlah..kehidupan ni adalah satu anugerah yg diberikan Allah kepada kita..
sebenarnya..kita juga blh belajar sesuatu dripd pengalaman seseorg..dan juga musibah yg menimpa kawan2 kita..so aku akn belajarnya..belajar dri pengalaman kita dan kawan2..aku bkn budak2 ..aku perlu pkir untuk masa depan..kita hidup didunia hnya sementara..carilah yg terbaik untuk diri kita..jgn pena sia-siakn peluang yg baik dtg didepan mata.. lau kita lepaskan..mungkin susah untuk kita dpt kembali..hargailah dengan apa yg kita ada..mmg manusia ni tidak pena puas dengan apa yg dia ada..tp kita kita hargai apa yg ada didepan mata..lau ia pergi..apa yg kita dpt..kita perlu mencari kembali..jgn buang masa,.buat laa pengalaman dlu sebagai pengajaran di masa hadapan...kita perlu ada sifat terbuka untuk semuanya,,kita xblh menghukum semuanya..apa yg terbaik ada dihadapan kita..
haha..aku rasa aku daa lari pada topik..tp nak wat cm mana..ni laa asam garam dunia..pucuk pangkalnya..dari hati..setiap yg jadi..ada sbb dan hikmah..Allah xpernah berlaku zalim pada hambaNya..tp kita yg selalu zalim pada diri kita sendri..dan igat Allah dalam hidup kita setiap masa..andai kita tersasar..jgn segan untuk kembali pada jalan yg lurus..sebb Allah Maha Pengampun dan Maha Penyanyang..wsalam..


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, 27 October 2013

LELAKI !! TOLONG JANGAN BUAT PEREMPUAN MENANGIS!!!

hai semua..
huwaa..lama gileerr aku x update blog, kan.?dah berhabuk blog ni jadinya.sebulan lebih kot aku tnggl kn blog aku ni..disebabkan kekeringan idea plus2..ag pon aku ni bz gn persiapan final exam laa..xd masa nk berceloteh dalm blog ni.lau berceloteh pon..mcm laa ad yg sudi nak membacanya,.kalau ada yg sudi baca..terima kasih ye..disbbkn cuti semester baru je bermula.so bermula laa juga kjew sambilan aku kat rumah dengan berblog..baca novel n layn movie korea..okey2..aku suka merepek..back 2 topik.wahai lelaki..tolong jgn buat kaum hawa menangis!!

wahai lelaki.. pernahkah kamu tertnya-tnya knpa seorg perempuan sanggup menangis disebbkan kamu?? Mungkin sbb kamu da terbiasa dengan kenyataan bahawa perempuan mmg suka menangis..kalian semua slhh...seorg perempuan xkn menangis dgn mudah tetapi apabila dia menyintai kamu..dia cuba merendahkan egonya semata-mata kerana kamu..apabila dia menangis kerana kamu..pndanglah matanya..blhkah kamu rasakn apa yg dia rasa..?? pernahkah kamu cuba untuk memahami apa yg dia rasa?? Cuba kamu pkir..berbaloi ke dia menangis dihadapn kamu hnya kerana kamu??  Pkir laa wahai lelaki..dia menangis bukan kerana dia lemah ..dia menangis bukan kerana mahu dikasihi atau simpati...dia menangis sbb dia x lagi mampu untuk menangis di dalam hati..kesedihan yang dirasainya semakin berat untuk disimpan...

wahai lelaki...cuba ambil masa untuk berfikir ..jika perempuan menangis hnya kerana kamu..mungkin sudah tiba masanya kamu berfikir semula dimana silap kamu..kerana hnya kamu yg tahu jawapannya..fikirkan laa wahai lelaki..mungkin suatu hari ia akn membuat anda xsempat untuk menyesal dan xsempat kamu nk mengucapkan perkataan “maafkan saya” .. lelaki..!! jgn pernah mengungkapkan kata cinta kepada wanita..selagi kamu belum benar2 yakin dan sedia untuk bercinta..kerana kamu hnya akn membuat dia menangis dan sengsara..mudah untuk sorg perempuan untuk berpura-pura melupakn cinta pertamanya..tp bukan mudah untuk membuang parut dalm jiwanya..

 wahai perempuan..jgn lemah kerana cinta lelaki..!!! kita boleh hidup tanpa cinta lelaki yg blom pasti jadi milik kita..jgn lemah sgt sbb cinta lelaki..jgn biarkan lelaki merendahkan maruah anda..jgn menagis sbb sorg lelaki..pcya laa..ada ramai lagi lelaki yg layak untuk mencintai anda..entry kali ni pasal cinta..aku post tntg cinta..aku sendri xyakin..haha..entah laa..aku rasa sejak akhir2 ni ..aku ni ibarat doktar cinta laa..aku sendri single..bajet mcm pndai bab cinta..itu pndangan org kat aku..btw..ad aku kesah ke..?? org kata..pengalaman mengajar kita kematangan..korg putus cinta...buat dekk je..kalau korg rasa korg lagi kejam dkat lelaki..x.. lelaki lagi kejam dgn anda..korg jgn lemah sbb lelaki..lau btllah lelaki syg kat kita..dia xkn penah skit pon membuat kita menangis..cuba lha lupakn lekaki mcm 2..mmg mula2 sakit..tp lama2 insyaALLAH okey laa..msti korg akn ckp aku..cakap senang laa..cuba aku yg mengalami nya kn..yup..mmg aku xd kat tempat korg..tapi aku tahu apa yg korg rasakn..aku tahu sakitnya bila lelaki buat xthu gn kita..aku dapat rasa kn 2.. tapi knpa aku leh kuat..aku Cuma ingat kata2 kawan aku..carilah cinta ALLAH sebelum kita mencari cinta manusia..kerana cinta ALLAH lah yang membahagiakan cinta manusia dan yang akn meredhai cinta manusia hingga ke akhir hayat manusia itu..tanpa cinta ALLAH cinta manusia itu xkan kekal..dan akn menjadi cinta nafsu semata-mata..bila cinta kerana ALLAH..berpisah xkn gelisah..bertemu pasti xjemu..ukhwah itu indah..bila bertemu dan berpisah hnya kerana ALLAH..cinta ALLAH adalah cinta yang maha Agung..sapela kita tnpa cinta dari Maha Pengasih..

note : biar putus cinta dengan manusia asalkan x putus cinta dengan ALLAH..ALLAH akn gntikan dengan yg lebih baik..namun..jika putus cinta dengan ALLAH..apa lagi yg nak digntikan..??  cintakan bunga akn layu...cintakan manusia akn mati...cintakan ALLAH kekal abadi..itulah cinta..cinta hakiki.. <3


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, 21 September 2013

CITA-CITA DAN MASA HADAPAN

hai semua..
baru harini dapat update blog yg sudah lama bersawang..sepi tnpa cerita..bkn xd benda yg best..mmg bnyak bnda best tpi selalu lupa nk letak dalam blog ni..agpon buzy lha skrg..dgn assigment, presentation..kuiz..midterm..ni lha rutin harian pelajar..hidup pelajar mmg mcm ni..pejam celik, pejam celik, kita dha perakhir tahun 2013..xlama ag kita akn menyambut kedatangan tahun 2014..cptnya masa berlalu.skrg ni pon dha nk habis sem 4..cptnya nk masuk sem 5..n then xlama ag graduate,,insyaALLAH..so post harini berkenaan dengan cita2 dan masa hadapan..

setiap org pasti ada cita2 sendri since umur 5 tahun lagi..kalau org tnya cita2..jawapan yg famous kita akn jawab...doktor,guru,polis,tentera, pilot..arr mcm2 jawapan..mmg xdinafikan lagi..dari kecit dlu aku nk jadi seorang doktor..bila cikgu2 tnya nk jadi doktor apa..aku akn jawab nk jadi doktor bedah..suka bedah2 org..amboii..curlassss kau syu..haha..sbb petama knpa nk jadi doktor..gaji tinggi..but..cita2 yg dari zaman tadika nak jadi doktor da lupus lama dha..knpa aku ckp lupus..sbb baru aku sedar..aku nampak darah sendiri aku leh pengsan..ni kan nak bedah org...mmg xkot..
masa aku darjah 6 lagi..aku dha minat nk masok polis..tp ramai yg kata aku xsesuai jadi polis..sbb aku pendek..

bila di alam IPT..kalau lecturer tnya apa cita2 aku..ofcourse aku akn jawab nk jadi polis..then kawan2 mula lha bercakap mcm2.wow.!!kau nk jadi polis syu..knpa kau amek kewangan..knpa kau x apply polis je,.mcm2 soalan bdk2 ni tnya..n jawapan yg mudah aku jawab..aku nk lepaskn diploma dlu...time dlu org ckp aku xsesuai jadi polis sbb aku pendek..tp skrg aku rasa aku sesuai jadi polis..sbb ketinggian aku dha mencukupi..yeahhh.tp ramai xnk sopport aku dari belakang..ramai kata keje polis bahaya..latihan dia terok laa..mcm2 la..

now..!!!aku masih tertnya-tnya..apa yg akn berlaku kat aku dalam 5 tahun akn dtg..siapa aku??adkh time 2 aku dha cukup berjaya..berkawin(kalau) ataupun menjadi pengangur yg berjaya dirumaah (selisih malaikai 44)..hehe enthla.cita2 hari ini, adalah mimpi semalam..reality di masa hadapan...

cita2 sebenarnya bg seorg muslim adalah mendapatkan redha Allah swt sehingga memperoleh syurgaNya..cita-cita terindah ialah bercita-cita mendapatkan redha Allah swt..mereka yg bercita-cita begini lebih luar biasa..kerana mereka telah melihat sesuatu yg asli,yg abadi,yg terindah bg diri mereka..dengan cita-cita ini..mereka mempergunakan apa sahaja yg ada di dunia untuk mendapatan keredhaan Allah swt..bkn mereka dipergunakan oleh dunia untuk mengungkari Allah swt..cita2 begini lebih mulia..walaupun didunia dia susah,,penghujungnya tetap satu..yang terindah..Allah swt..

note : mengejar cita-cita menggalas masa depan yang mencabar...dunia ini hanya sementara..akhirat kekal selamanya..kejarlha cita-cita yg membawa kita ke akhirat yg kekal abadi...

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 12 September 2013

AKU SAYANG KAU KERANA ALLAH DIK..!!!

hai hai all blogger yg awesome gila abis,,okey nmpk x mcm nk bodek2 je suruh semua org baca.? hahaha..no no no..bkn k..saya puji ikhlas ni,.,mcm biasa lha..kalau aku update blog  memalm mcm ni..tak lain x bukan gah berada dirumah ku syurga ku lha..lau kat kolej..jgn harap nk update..line internet lembab mcm siput..sekian lama x update blog..dha tahap kemaruk gila rindu kat blog ni..haha..mcm rndu apa lha pula..okey2..mula cerita...
1, 2 ,3 mula !!!!..one day..i go to school..tlg smbung kn ayat uhh..haha..okey2 dha nk mula ayat sekolah rendah..dha2 lha uhh syuhada tok merepek..okey..serius k...serius...

i have some story here.. smlm gh syok2 msg gn ehem2 aku..pahm x..kawan aku lha..tertibe aku rasa nk call adik aku ni..tnya keadaannya...bukan smlm je aku suka gngu adik aku ni.hmpir hari2 kot...tapi.smlm baru aku sedar cpe diri aku sebenarnya..aku call dia selalu..smpai aku lupa diri..lupa daratan bagai yg krdt aku cpt abis..padahal sebelum ni aku seorg yg penjimat..susah gila nk kuar duit tuk tpap..skrg..aku suka bazirkan duit..untuk tpap..teruk nya peragai aku skrg ni..ehh...bkn nk burukkan diri aku ni..cuma aku nak sedarkn diri aku sekejap..heee...

24 jun 2013..merupakan tarikh aku knl gn adik aku ni..haha..bkn adik kndung k..lain ayah n lain ibu.baru 2 bulan lebih kan kami knl.dalam masa yg singkat.aku dha mula syg dia mcm adik kndung aku sendiri..sebagai kaka..aku nk menjaga, menyanyagi, dan melindungi kau lebih dari diri aku sendri..tp kenapa mcm2 anggapan kawan2 kau anggap tntg aku...arrrr...mls pikir..yg aku tahu aku happy ad adik mcm kau...okey..mula2 aku knl gn dia..nmpk mcm seorg pemalu,..tp x..dia sama je cm aku..otak gila2..dia lagi gila dri aku lhaa okey..
dia ni adik yg sgt baik..caring, caring and sgt caring. suka dengar mslh aku.suka dengar ckp aku.."kekadang"suka buat itu ini..suka pujuk aku lau aku sedih..semua lha..yaaa...aku syg dia..maybe sbb sifat dia yg suka buat org happy..sifat dia yg peramah..if aku ad mslh or apa2 je..aku pasti akn cari dia..dia lha satu satunya adik yg paling aku rapat skrg..

kita ditakdirkan bertemu dik..walaupun pertemuan aku gn kau x perna dirancang..tp semua ni telah diatur oleh Rabbul Jalil..yg thu suara hati antara kita..yg mengimpikan kehadiran seorg insan yg bergelar teman..walaupun bkn aku yg kau harapkan untuk bertemu..tp aku lha yg hadir dlm hidup kau..maybe kehadiran aku xperna kau nantikan,,aku xpena kecewa..apa lagi menyesal..malah aku bersyukur atas pertemuan ini..kerana pertemuan inilah..terjalinlah sebuah persahabatn yg sgt bererti buat aku..
perpisahan...ternyata ia amat meyakitkan..selalu megundang air mata...keindahan dn kebahagian yg kita nikmati bersama bagaikan hilang pergi serta merta..walaupun begitu..aku kena ingat..bertemu dn berpisanya kita kerana Allah..oleh itu kita harus terima dengan redha..sekiranya ingatan tntg kau bertamu di pikiran ku..akn ku kirimkn doa ketika itu..semoga kasih syg kita akn berkekalan n masih ada pertemuan selepas ini..jika x didunia..di Jannatul Firdaus yg kekal abadi..insyaALLAH..

khas untuk adik perempuan kesayangan aku..
di saat kau diuji, tabahlah,,
aku sebagai kakak..mungkin tak sekuat kau...
kau beruntung, DIA cipta liku, ranjau dan ujian untuk kau tempuh..
kau insan terpilih..

buat adik perempuan kesayanganku..
kau mungkin tidak tahu..
aku ciptakn coretan di sini khusus buatmu..
aku turut bersedih di saat kau bersedih..
kakakmu ini punya kuasa kasih yg tinggi.
tidak boleh dia membiarkan adiknya bersedih..
akan dicuba sedaya upaya untuk membantu..
meringankan beban yg kau tanggung..

untuk adik perempuan kesayanganku..
kau mungkin nmpak lesu bila menahan tangis..
lepaskan lha adikku..itu penawarnya.
bagunlah dari kesembapan mata..
bangkitlah dari bermuram durja..
hidup perlu semangat..
semagat jangan biarkan ia mati..
sedarlah dengan hakikat..
pandu diri ke alam realiti..

khusus untuk kau yg bergelar adikku..
doaku takkan pernah putus..
selagi nyawa ini masih ada..
akan aku cuba melaksana..
sesuatu yang istimewa..
agar dirimu bahagia..
Ya Allah.. Terima kasih atas ujian yang Kau beri padaku dn padanya... Kau lebih berhak mengatur dan merencana sesuatu buat hambaMu.. Sesungguhnya kau Maha Perancang Terbaik.. Terima Kasih ya Rabb..
Firman Allah yang bermaksud:
" Boleh terjadi perkara yang kamu benci, padahal ia amat baik bagi kamu. Boleh terjadi perkara yang kamu cinta, padahal ia amat buruk bagi kamu. Sesungguhnya Allah maha Mengetahui, Sedangkan kamu tidak mengetahui.."-Surah al-Baqarah, ayat 216-
Salam sayang buat satu-satunya adik perempuan kesayanganku...
note : walaupun sedih..ingatlah, bila kita bertemu kerana ALLAH..kita x akn gelisah bila berpisah..berdoalah. semoga ukhuwah yg terjalin itu berpnjgan. moga dipertemukan di lain kesempatan hendaknya..amin insyaALLAH.. ^_^

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, 23 August 2013

KAU ADIK DAN KAU JUGA SAHABAT...

hello..hai semua..saya wanna take time for spend this blog..sbb apa??. sbb saya nak share dn cerita bout someone ni..sumpah saya da mula sayang kat dia..dia gurlzz okey.. why saya sayang dia??
saya syg dia sbb..she's mean everything to me..dea selalu teman saya lau saya perlukannya..kau org nak tahu..bertapa baiknya dia..pndai amek aty saya ni..hah..dia bkn sape2 untuk saya..tapi dia dha berjaya tempatkan diri dia dalam hati saya..sbb hari demi hari dia mula memahami saya dn saya yakin..she will understand me one day..disebbkan dia juga my day shiny day by day..saya sayang awk wahai insan..
diala sahabat merangkap adik kesayangan saya sekarang..btw nama dia sama mcm saya..nak cerita laa tntg dia...happy tambah2 happy sgt2 bila bersama dia..hilang semua masalh yg saya pikirkan..hilang semua kesakitan sebentar bila bersama dia..sebenarnya sya happy sbb ada yg dtg menceriakan hari saya..tuhh pon sekejap je..saya ajak ayam je kat dia nak lepak laut gn g pasar mlm..haha..dia blh ckp nak pgi..so plan menjadi..cuma g lepak laut xsempat..sbb dia dha tertido kat bilik saya time dia ngok movie..hah..sumpah comel bila dia tidur..xsmpai aty nak kejut kan dia tidur..smpai kol 6 ptg..sy kejut kn dia dgn call..dia sedar..tp dia bkn bagun..saya bg bantal..dia sambung tidur..haha..sumpah kelakar..last2 ada org call dia..lau xd org call..maybe xpgi kot pasar mlm..sbb saya x smpai hati nak kejotkan dia..kan saya seorg budak yg baik..haha..perasan sudah...
okey2..sambung cerita..lepas dia bagun tidur..dia terus pkai tudung..pehh teruk kan peragai dia..dgn xbasuh muka ..terus pkai tdung..dia kata...lau basuh muka..hilang makeup dia..haha..dik..kau x makeup pon dha comel daa...
ni gmbar dia..hah..dia yg bawa moto tau..ehh sebenarnya bajet je dia uuhhh..bkn pndai sgt bawa moto pon.so ptg uhh saya merempit gn dia..bnyk gila peristiwa yg kelakar yg x dpt saya lupa kan...salah satunya..dia nak terlanggar pakcik kat depan dia bila nak masok parking moto..ehh selamba dia jew...lain..dia slh dtg kat moto masa bli bihun sup n air..pehh mmg pkcik, makcik..kaka n adik2 ad kat situ,,gelak kan dia laa..x ketinggaln saya sekali gelak kan dia..haha..
kesianmu dik..last..kami hmpir eccident langgar kereta kancil kat bawa blok..haha..selamat time uhh dia bawa selo..lau laju..habis kereta uhh..xkesah lau duit akk keluar tuk bayar kereta 2..tp lau pape terjadi kat kau dik..alhamdulillah selamat lagi..tp yg grr dia blh ckp.."akk yg x d keyakinan naik moto gn adik" mmg 101% xd keyakinan pon..akk rasa dha nk pengsan dha time uhh..haha.. masa smpai bawa blok..ibu dia call..lama juga bertapa kat bawa blok uhh..saya dengar je perbualan dia gn family dia..jeles gila..rasa nak nages time uhh..tpi cover cun jew sebenarnya..YA ALLAH.xtahu nak cakap apa time 2..hnya perasaan jeles n sedih bercampur..:(.. abaikan..

last sekali..saya bt2 ngajuk gn dia..nak mntk hadia bezday kat dia..hah..menjadi aww ngajuk saya uhh..akhirnya..sya dpt juga hadia 2.cian dia..kesah lak saya..jnji saya dpt.haha.yeahhh..thanks dik..tp sebnarnya xpenting pon..akk sjew je..tp time dia nk bg uhh..kelakar gila..dia kata dia masok rumah dia xsempat buat apa2..dia terus balut hadia 2..tp sebenarnya bkn dia yg balut..time dia ckp cm 2..sya nk gelak kot..tp..gah ngajuk..mana blh tunjuk gelak 2..haha..smpaikan lha dia pon ngajuk bila sikap saya mcm 2..haha..apa lagi..saya mana blh ngok org ngajuk..saya rasa serba slh..saya pon hilang semua ngajuk 2..okey lha..lau nak cerita xkn pena habis..sgt kelakar..terima kasih dik..sbb menceriakan hari2 akk.

bnyk lagi peristiwa yg kelakar bila bersama dia..saia duduk gn dia smpai saya lupa apa yg terjadi..asek gelak je..senak perot saya..
dia buat saya happy sampai xthu apa yg terjadi sebenarnya..yg lain..biarla jadi kenangan yg indah bt saya..hope dia akn jadi adik saya selamaya.
lastly..kerana ILMU kita bertemu, kerana PERKENALAN ukhwah terjalin, kerana CITA2 perpisahan terjadi, dan kerana ikatan LILLAH ia akan berkekalan dan diredhai..:)

note : ^^ semoga hari ini lebih baik dari hari semalam dan semoga hari esok lebih baik dari hari ini ^^

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, 9 August 2013

TODAY IS MY BIRTHDAY !!!

happy birthday to you..
happy birthday to me..
happy birthday to us..
happy happy birthday...
ecehhh ceh..tetibe je nyayikan...ehem hello semua...(ehh ada ke yg nk baca ni?? *anggap je lha ada ye, sedapkan hati sendiri..hahha*bajet ada , padahal xd,,kbai..)

knpa nyayi lagu happy birthday??
yeaahhh..it's my biethday today! subhanallah..syukur alhamdulillah..masih diberi nikmat menikmati hari lahir sekali lagi..hari lahir kali ni bermaksud umur saya semakin pendek.. Ya Allah.. semoga umur saya sentiasa akn diberkati , dimurahkan rezeki, dapat jadi hamba yg solehah, anak yg taat, bakal isteri dan ibu yg cemerlang suatu hari nanti..insyaAllah..(doakan ehh korg,)..dan mudah-mudahan semoga kita umat islam berjaya didunia juga di akhirat..semoga berjaya mencapai impian dan cita-cita hendaknya..

9 ogos 2013 tahun ni mmg superb lha..sgt best..sbb birthday saya jatuh pada 2 syawal..yeahh raya uhh....lau kat kolej..ad lha main telur bagai..x suka..uhh yg happy sgt bila birthday jatuh hari cuti..nmpaknya sudah genaplha umur saya 20 tahun..again 20 tahun..gulp ! rasa mcm x percaya pulak..saya ni dha umur 20 tahun. rasa smlm baru je umur 12 tahun..pagi2 mandi air panas pgi sekolah, lpasuhh sarapan lempeng n air milo. tunggu bas nk pgi sekolah.. kasut sekolh pon masih yg lekat2 tu..fuhhh nostalgia betul..tuptup harini da 20 tahun, da besar pnjg..tinggal setahun nak habiskan diploma..Ya Allah.semoga saya berjaya dgn cemerlang.amin

memandangkan hari ni baru 2 syawal, rasanya belum terlambat lagi saya nk ucapkan selamat menyambut hari raya maaf zahir batin pada semua..umur saya dha semakin meningkat, kira dha blh jadi nenek2 gitu, haha..nenek lha sangat..!! ye lha, sbb umur dha makin banyak, dha makin banyak ingat mati dan hidup ni bukan untuk saya habiskan masa untuk berENJOI je.. 

celebrate birthday
thanks korg sbb celebrate birthday aku..dgn kejutan korg uhh..yeahh mmg menjadi..korg kata nk dtg raya..haha..mcm2 korg..thanks tok semua nya..nadia n nawar..terima kasih kek uhh..patot laa korg dtg lmbat..nk g amek kek upenya.. lin dan ika thanks sbb memeriakn semua nya harini....terima kasih sekali lagi..semoga ukhwah yg terbina ni akn berkekalan..amin..

sebenarnya celebrate birthday tu bknlah sekadar potong2 kek, tiup2 lilin, makn2 besar, nyanyi2 lagu..celebrate ni bnyak cara, blh dengan solat sunat, puasa, zikir, mengaji, beri sedekah, belanja kawan2 makn dan bnyk lagi..dan kalau nak sambut dgn kek dn makn2 tu blh..x slh pon..cuma tok mengembirakan hati sendiri..contohnya mcm saya ni..segaja nk gembirakan hati dgn menyanyi sendiri lagu birthday di dlm blog ni..sesambil buat entri ni..haha..kita patot bersyukur kerana Allah masih beri nikmat kehidupan hingga ke hari ini..
ehemm...memandangkan hari ni hari raya..jadinya entri kali ni pendek je.sbb line lembab mcm siput..lau entri pnjg pon buat apa..saya bnyk merepek..*sebenarnya stress sbb x dpt upload gmbar..*

saya nak megucapkan terima kasih pada kawan2 yg wish berthday saya..dan mendoakn kesejahteraan hidup saya..semoga doa2 kalian dimakbulkan oleh Allah..amin..okey korg,..selamat hari raya..selamat hari bahagia dan selamatlah apa2 jua yg baik ye..thanks yg baca entri ni..slh silap yg ada ..minta maaf ye..wsalam..

nota kaki : mudah-mudahan setiap apa yg kita lakukan setiap saat, setiap minit, setiap jam, setiap hari akn diredhai dan dirahmati oleh Allah SWT..


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, 19 July 2013

SELAMAT HARI LAHIR SAHABATKU..!!!

Entry kali ni khas buat sahabat yg bernama Harwidah bakri dan Nurul Aina amran..yg super duper awesome.walaupun usia persahabatan kami baru beberapa bulan..tp saya rasa dia adalah sahabat yg memahami..mntk maaf ..nak wish kat phone ..da nak send da pon text nak wish bezday untuk awk..tapi text saya pnjg sgt. .saya delete msg uhh...so saya decide nk tulis sini je..
happy bezday yg ke 19 tahun aina dan happy bezday yg ke 20 tahun harwidah bakri..mungkin hari ini..hari istimewa buat awk kerana ari ini hari lahir awk..tp awk kena igat..hari ini juga adalah hari berkurangan usia awk di dunia ini..beberapa mnggu lpas da plan nak buat something tok bezday kamu berdua..tapi saya just boleh rancang je..ALLAH yg menentukan..actually saya ad plan nak celebrate bezday awk berdua..da ckp awl2 nk pnjm harwidah bakri jumaat malm..tp plan 2 semua xjadi..disebabkan perkara yg tertentu..xpe laa..saya paham..semua buzy gn asgment masing2..so plan uhh semua angan2 je.:(
bnyk juga benda da berubah between us..nak jumpa mmg xd masa.rndu nak cerita2 kat awk..tp semua xd masa da...sebak juga..bila msg ajak jumpa..tapi awk xd masa nak jumpa.so saya mengambil keputusan mengunakan org lain untuk bg kan hadia bezday pada awk..serius saya xthu rumah awk no berapa..saya tnya..tp awk xbg thu uma awk no berapa..saya tnya kawan2 dan junior2 awk.. uma awk no berapa..tp dieorg xnk bg thu..bnyk kali saya tnya..still dia xnk bg thu..so disebabkan saya bakal polislah..katakan..so saya mengunakan kepakaran cuba meneka..saya dpt tahu kat mana uma awak..tp malangnya..satu tekaan saya tersasar ..tp dapt juga brg 2 diposkan..saya bukan xnk hantar sendri..tapi..ad sebab knpa saya xnk anta sendri..
happy bezday awk.semoga apa yg awk impikan akn menjadi kenyataan..amin..igat..usia yg ALLAH kurniakan ini..hiasilah ia dengan amalan yang murni..semoga ia menjadi temanmu diakhirat yg kekal abadi..
diharapkan hadia itu mampu menjadi pegubat jiwa dikala hilangnya semangat yg selama ini gagah bertahan..tiada lain yang ternilai buat sahabat selain dari doa dan harapan agar sahabat diberi kesihatan yg sempurna, dilanjutkan usia, dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat..amin. for the last..!!
"bersahabatlah seperti rantaian tasbih , 
ada permulaan tapi tiada akhirnya .."
aina : sbb sikap caring akak wt aina syg akak, alaa. aina syg smua org, lagi rapat lagi laa syg. phone bkan satu benda pntg dlm idup aina..bg aina..fb media terbaik berinteraksi dgn kawan..phone guna krdt..membazir..
harwidah : bersahabat untuk selamanya..walaupun jarang berjumpa..kalau kita bz,,syuhada tegur la kita..then kalau kte free kita akn hubungi syuhada..insyaALLAH..
syuhada : terima kasih sahabat..kerana sudi bersahabat dgn saya..maaf selalu mara2 awk..semoga ukhwah yg terbina antara kita akn kekal..

nota kaki..: Kerana ILMU kita bertemu, Kerana PERKENALAN ukhwah terjalin, kerana CITA2 perpisahan terjadi, Dan kerana satu ikatan LILLAH ia akan berkekalan & diredhai :)


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, 8 July 2013

RAMADHAN IS COMING !!!

heloo..
Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha Pengasihani..Maaf kepada sahabat semua sebab dha lama x update blog.cehh wahh mcm lahh ad yg nak baca..Syukur kepada Allah kerana masih dikurniakan kesihatan untuk menghadapi hari-hari mendatang.
macam cpt je masa berlalu kan?? bulan sya'ban dah nak melabuhkan tirai dahh ni ..lusa da nak puasa da.. 1 ramadhan 1434H jatuh pada hari rabu , 10 julai 2013..apa kata hari terakhir ni kita check balik ilmu tntg bulan ramadhan..boleh??..petama..niat puasa..kedua..syarat2 sah puasa..ketiga..syarat2 wajib puasa..keempat..perkara2 yg membatalkan puasa dan amalan2 sunat ketika berpuasa..haishh skrg zaman canggih..maklumat semua dihujung jari je..tinggal korg search kat google konfem dpt maklumat yg korg perlukan..
'Ramadhan kali ni aku nak cuba baiki dri..lama dha rasanya x buat amalan sunat..rasa aku ni x pndai menyambut bulan ramadhan..tp kali ni aku nak cuba supaya sejarah silam x kembali lagi.."sebenarnya itulah yg selalu bermain di fikiran bila ramadhan kembali lagi..tp ap blh buat..kita hnya insan biasa..setiap perkara pasti Allah SWT akn uji tahap kesabaran dn keimanan hamba-hambaNYA yg bertakwa..mcm aku juga..aku mengharapkan agar ibadah puasa aku sempurna dimata Allah SWT..
org yg mensia-siakn puasanya seperti contoh semasa berbuka lupa yg masa uhh bulan ramadhan..rasa dunia 2 dia yg punya..pelbagai jenis air, bermacm- macm warna dan rasa..kuih x thu la berapa jenis..belum termasuk lauk pauk..pendek kata,,x ad ruang lagi di atas meja uhh..akhirnyaa..semua mkanan 2 akn dimasukkan ke dlm tong sampah krna perot x dpt menampung beban makanan yg banyak..membazir je kan??
 tetapi puasa org2 yang dekat dengan Tuhan, tidak berpenghujung. Tidak dimulai dengan syuruk dan tidak diakhiri dengan ghurub. Tidak dapat dihitung dengan bilangan jam dan batasan waktu. Malah dilakukan dengan bersungguh-sungguh dan mengharap redha Allah. PUASA MEREKA DIIRINGI DENGAN RASA BERTUHAN YANG MENDALAM DAN RASA HAMBA YANG  MEKAR MEMBUNGA. Dirasakan Ramadhan inilah rahmat dan kasih sayang Tuhan itu melimpah-ruah.
Pernah Rasulullah SAW, manusia yang agung bersabda: “Ada orang yang berpuasa tapi tiada baginya pahala, yang dapat hanyalah lapar dan dahaga”.
Selanjutnya Rasulullah SAW memberitahu kita supaya banyakkan ibadah di bulan puasa kerana balasannya sungguh istimewa. Ia bulan pengampunan dosa juga bulan dikabulkan doa. Terhimpun kebaikan padanya. Syurga rindu orang yang memuliakannya.
Nabi SAW bersabda: “Siapa berpuasa pada bulan Ramadhan kerana iman dan mengharapkan reda Allah, akan diampuni dosanya yang terdahulu dan kemudian”

lafaz niat puasa ramadha ialah..

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala. 

Inilah puasa yang hakiki..


Oh Ramadhan…kedatanganmu kurindu..kehadiranmu menggamit ketenanganku.


nota kaki..: salam ramadhan ..selamat berpuasa..jgn ponteng2 puasa ye..dan selamat beramal..

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, 5 June 2013

cuti semester hampir TAMAT..!!!

hai semua..
huwaaa..lama gila aku x update blog, kan..??dah berhabuk blog ni jadinya..disebabkan kekeringan idea plus2..ag pon aku ni bz gn kerja sambilan aku kat uma ni..baca novel n melukis kartun2 muslimah..haha..disebabkan bz..x berupdate laa blog kesayangan aku ni..poyo laa aku ni..kata x update blog..baru 4 hari lpas aku update kot..btw mcm laa ada yg sudi baca blog merapu aku ni..kalau ada yg sudi baca..mekasih ye..haha..okey2..back 2 topik..cuti sem dah nak hampir tamat..*muka sedih*.. 10 jun 2013 ni aku da start dgn sem baru..jadi good bye melaka..i will miss u..haha..okey merepek sudah..nak good bye bagai..xyah kot..sbb aku belajar kat melaka juga.. ^_^

xyah sedih2la syuhada..perjuagan perlu diteruskan..belajar sebaik-baiknya selagi ada masa..igat harapan mak ayah yg da besarkan aku dgn sebaiknya..insyaALLAH lagi setahun setengah tamatlah diploma aku..naik sem ni..bermulalah aku gn bdk sem 4..kejap je masa berlalu..pejam celik pejam celik..result final exam sem 3 pon semakin hampir..rasa mcm xnk tahu je result final 2..takot giler kot..hnya ALLAH yg tahu debaran dihatiku ini..hope result kali ni dpt membanggakan kedua ibubapaku..sbb aku tkot sgt n risau 1 subjek je..prinsip ekonomi..entahlah..aku rasa mcm nak nagis pon ada bila terpikirkan soalan final ari 2..xpelaa..insyaALLAH lulus..aku dah berusaha sehabis mungkin dan aku tawakal n redha gn result yg bakal keluar x lama lagi..aku target subjek lain markahnya akn menaikkan pointer aku sem ni..i hope so..insyaALLAH..okey okey okey..then..aku rasa cerita aku daa boleh buat org menguap ni.. act..xthu nak post apa sebenarnya..2 yg cmpur aduk je..nak sedapkan ceritakan..haruslah..haha

okey..berazam tok study hard 4 this semester..aku xkan pkirkan sem2 lepas yg dah berlalu..let it go.. skrg aku kena kuat tok hadapi sem2 akn dtg..cuma ilmu dan agama yg dpt membimbing aku ke arah yg lebih baik..kerana ilmu adalah cahaya..ilmu merupakan satu perkara yg penting dlm kehidupan manusia..
"Baginda Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya; “Menuntut ilmu itu adalah wajib ke atas tiap-tiap orang Islam lelaki dan perempuan.” Berdasarkan hadis tersebut, jelas bahawa menuntut ilmu itu adalah suatu perkara yang penting dan menjadi kewajipan bagi setiap orang Islam."
so..jgn lalai dalam perintah agama..

note : man jadda wa jadda..man shabara zhafira..man sara ala darbi washala..
maksud..siapa yg bersungguh-sungguh akn berjaya..siapa yg bersabar akn beruntung..dan siapa yg berjalan di jalannya akn smpai ke tujuan..

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, 2 June 2013

TEMAN HIDUP OR UKHWAH??.

holla..
berjumpa sekali lagi di blog tercinta..memandangkan mood nk berceloteh kat blog ni x ada je..saya gagah kan diri juga untuk bercerita tentang wahai insan ni..siapa kah??..boy or gurlz??..btw..gurlz okey..siapa dia??..dia adalah sahabat FACEBOOK saya..13 April 2013..ukhwah kami terjalin  hnya di muka buku itu..di facebook kami berkenalan..di facebook kami saling memahami..dan di facebook juga..ikatan persahabatan ini terjalin..kami belajar di kolej yg sama okey..iaitu KUIM..semoga ukhwah ni xakan putus pertegahan jalan..saya jelez ngok kawan saya berteman..adakah saya juga perlukan teman istimewa sepertinya?? saya temukan jawapan buat diri saya sendiri..mmg betul hidup ini perlukan teman tetapi bukanlah yg bergelar teman lelaki.. ada ikatan lain yang lebih istimewa selain dari punya pasangan hidup sebelum ijab..iaitu UKHWAH.
Manisnya UKHWAH ikatan FILLAH, apabila sama-sama nasihat-menasihati, ingat-mengingatkan dan melengkapi antara satu sama lain. Saat suka dan duka dirasai dan ditempuh bersama.
manisnya UKHWAH kerana ALLAH apabila terasa hidup dapat memimpin teman-teman lain pada kebaikan, apabila teman saling menginginkan kebaikan dalam kehidupan.
indahnya hidup apabila ikatan yang terbina berpaksikan Rabb semata-mata, kebaikan teman mekar dalam ingatan dan kesalahan teman dihapuskan..
tujuan tali hubungan yang kukuh hnya disandarkan pada ALLAH, masya-Allah terasa memang indah. sangat manis melebihi keindahan mencintai seorg kekasih..
SEHARI BERSAMA..31 MAY 2013
bukan seharilaa..tp sekejap je..di mcD melaka sentral..
dia kata camera menipu..haha..btw..rupa kamu x menipula..
ngok mata dia.haha..okey..harwidah bakri vs heliza helmi.. ^_^
dia buat muka comel..
amek curi2..gelagat makan burger..pegang burger pon terbalik..haha..
time makn..sibuk main phone n baca buku..mcm2 laa ..

lastly..kerana ILMU kita bertemu, kerana PERKENALAN ukhwah terjalin, kerana CITA2 perpisahan terjadi, dan kerana ikatan LILLAH ia akan berkekalan dan diredhai..:)

note : ^^ semoga hari ini lebih baik dari hari semalam dan semoga hari esok lebih baik dari hari ini ^^

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, 18 May 2013

KERETAKU...COMELNYA...^_^


hai semua..hari ni aku rasa rajin pulak nak update blog..tu pon sebb ada idea yg tetibe datang kalau tak..jgn harap lah aku nak membebel kat blog ni..entry kali ni aku nak cerita pasal kereta..ini bukan pasal kereta kuda,kereta sorong dan juga bukan pasal kereta lembu yg ditunggang pada masa dulu...haha..tapi pasal kereta idaman aku ketika ini..dan aku bercita-cita nak belinya akn dtg..BILA DA CUKUP DUIT NANTI..
actually, ni cerita pasal kereta idaman aku..kalau aku jumpa kereta ni..mmg aku akn jadi jakun dua puluh saat sambil berkata..*comelnya kereta tuhh xpun aku akn ckp..ehh2 kereta impian aku..bila laa aku dapat kereta mcm 2*..dan kawan aku akn ckp..sengal kawan aku sorg ni..haha..
tadaaaa...:)..comel kan kereta kat atas 2..warna putih dihati, purple dan pink disukai..
First,kereta yang aku memang suka sgt ada laa mini cooper.. boleh botak kepala la nak cukupkan duit tabung untuk beli kereta ni.. nampak je kereta kecik tapi harga dia mahal bebenorr.. tapi memang patut kot harga mahal sebab kereta ni comel lotey..* gila comel weh ini keleta.. kalau tak dapat beli,dapat naik pon jadi la kan.. hihi * ..Then,pilihan kedua kereta SWIFT.. kalau tak dapat kereta mini cooper tu dapat swift pon ok apa.. sama sama kecik, sama sama comel.. Pilihan terakhir kalau tak dapat kereta kat atas ni,beli kereta lama pon tak pela kan.kereta KELISA.. janji dia ada mirip, iras, sipi sipi dengan kereta mini cooper & swift.. kecomelan wajah kereta tu still hado hokeyh..okey kena start menabung dari skrg ni..haha...

HARTA DUNIA HANYA SEMENTARA
tapi korang kena igat..harta dunia xleh bawa ke akhirat..kerana Segala kesenangan hidup di dunia adalah semata-mata ujian daripada Allah SWT dan amanah-Nya. Mereka yang berjaya menunaikan amanah Allah SWT akan menikmati ganjaran syurga di akhirat manakala mereka yang hanyut dengan keseronokan dunia dan gagal menunaikan amanah yang diberikan oleh Allah SWT akan ditimpa azab seksa di akhirat. Sesungguhnya syurga adalah ganjaran dan nikmat yang lebih baik daripada segala kesenangan hidup di dunia. 
Benarlah perumpamaan di dalam Al-Quran yang menyebut bahawa nikmat dunia hanyalah permainan yang melenakan yg sesungguhnya tidak mampu memberikan kepuasan sejati kepada manusia. Sesungguhnya nikmat yang sebenar-benarnya hanyalah di dalam syurga Allah SWT..

bersederhanalah kita dengan dunia,
tetapi bukan meninggalkan dunia,
dan tak juga melupakan akhirat..
didunia tempat kita menanam kebaikan dan pahala..
diakhirat tempat kita menuai, dan memperoleh hasilnya..\

kesimpulan: masyarakat sekarang lebih mengutamakan harta dunia daripada amalan beharga yg dapat dibawa ke akhirat..berlumba-lumba mencari harta dunia..sedangkan nikmat itu hanya sementara..sama2 laa kita muhasabah diri kita..wsalam..


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, 7 May 2013

Sebarkan Cinta-MU

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..
Ya Allah,ya Tuhanku,bagi MU segala puji seagung kemuliaanMU dan seagung kebesaran kekuasaanMU…Ya Allah bimbinglah kami kpd akhlak yg trpuji..Selawat serta salam buat Rasulullah S.A.W keluarga serta sahabat Baginda..Assalamua’laikum buat saudara seislamku dimana jua anda berada….sebarkan salam..
Alhamdulillah...
Dapat juga saya mengkhatamkan novel sebarkan cinta-Mu karya ustazah fatimah syarha mohd noordin ni..walaupun sesetengah orang berpendapat beli novel adalah rugi..tapi saya jamin novel ini tidak merugikan kerana banyak ilmu yang dapat diambil dari novel ni..pada awalnya sahabat saya mempekenalkan novel tautan hati..novel tersebut telah membuat saya tertarik gn penulisan yg disampaikan oleh ustazah fatimah syarha..dari situ..saya cuba membeli novel karya beliau juga..iaitu novel sebarkan cinta-Mu..

sebarkan cinta-Mu ini memang sarat dengan ilmu seperti yg tertera di hadapan kulit novel ini sendri..iaitu penegasan tentang novel ini adalah novel tauhid..saya sebenarnya petama kali melihat susunan novel islamic dalam sebegini rupa..saya mengaku..yg saya sebenarkan minat kepada novel2 cinta di mana jalan ceritanya mengisahkan yang kehidupan dunia percintaan remaja yang terasa seakan mengasyikkan..tapi bila saya dah bace 2 buah buku islamic ini.. Saya pun mula stop baca novel cinta cintun....sejak akhir2 ni..saya berminat membaca novel2 islamic..sebarkan cinta-Mu bukanlah novel sahaja..ia juga adalah buku agama yg bnyk ilmu didalamnya..saya yg mahu mendampingi buku agama tetapi saya merasa kebosanan membaca point2 yg diceritakan..so novel2 islamic ini membuat saya x bosan untuk terus membacanya...

sebarkan cinta-Mu pada saya terbahagi kpda beberapa cerita yg berlaku di sebuah institusi agama yg dikenali sebagai KOSDAT.dlm permulaan, penulis membawa cerita ibu dhiya , seorg cleaner yg menemui rakannya yg baru dtg bekerja..iaitu sastri..dalam bercerita tntg watak ini..cerita ini akhirnya memperkenalkan watak lain seperti madam zeema, sarra, diranie,qasdina dan ramai lagi.. disini saya nak share sedikit sinopsis ringkas tntg novel sebarkan cinta-Mu..novel ini mengisahkan seorg daie'ah..(wanita bernama ibu dhiya) yg hanya seorg tukang kebersihan di KOSDAT...dia seorg yg tdk jemu menuntut ilmu dan menyebarkan ilmu yg beliau miliki..banyak konflik yang ibu dhiya tempuhi..namun dengan pewartakan seorg daie yg tenang, dia mampu mengatasinya..
Dalam novel ini juga ada dimuatkan isu poligami dan isu hijab..bagaimana ibu dhiya berhadapan dgn golongan yg berpegang dgn islam liberal..ibu dhiya yg cenderung kpd wasatiyyah dgn ilmu dan cara dakwahnya mampu menyatukan golongan2 ini..

poligami?? ramai lelaki menggunakan alasan mengikut sunnah untuk berpoligami..wanita yang menolak poligami bukanlah menolak hukum ALLAH..tetapi membuat pilihan untuk dirinya supaya tidak melibatkan dirinya dlm poligami..semua yg Rasulullah buat bukan sunnah, tetapi ada wajib, harus, makruh dan sebagainya..alhamdulillah buku ini sedikit sebanya membuka fikrah wanita ttg poligami..
nak tahu lebih lagi??..kena beli dan baca..insyaALLAH anda akn puas aty..
wallahualam...



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Friday, 3 May 2013

"Fitnah akan merosakkan sesuatu perhubungan".

بسم الله الرحمن الرحيم ...
comel kan kucing kat ats 2..grrrr..haha..motip??abaikan kucing 2..
hai semua..
Apa khabar? Lama gak kan aku tak update entry...bukan apa. sibuk sikit lately *padahal tak buat pepe pun.. hahaha...cuti sem kot..mana ada buzy..just mls je nk taip2 ni..* okey laa..korang mesti setujukan dengan apa yg aku nak cakapkn ni..
"Fitnah mampu merosakkan sesuatu perhubungan". 
Setuju tak? okay, lau tak setuju lagi dengan aku takpe, mari aku bawakan penjelasan yang munasabah lagi berkesan untuk korang jadi bersetuju dengan aku..dan lau x setuju pon..xpe..xkan nak pksa korang supaya setuju cakap aku kot..kan3..okey..aku sebenarnya..da lama daa lupakan perkara ni..tapi tetibe perkara yang sama muncul lagi..aku baru dengar semalam dri kawan aku, yang ada hambah ALLAH yang dikasihi serta mempunyai  emigenasi yg amat tinggi tentg wanita yang perwatakan luarannya mcm lelaki...meh aku cerita skit..xnk bnyk2 pon..just aku nak korg tahu..xsemua perempuan yang luarannya lelaki n rapat dengan wanita ni lesbian okey..

lelaki suka lelaki digelar gay kan .. tapi aku suka tengok perempuan ,rapat dengan perempuan takkan nak kata aku lesbian pulak ? gay ? lagi tak relevan..suka tengok saja,.bukan suka sampai menikam ke hati..itu nanti memang jadi kes parah lah kot..selisih malaikai 44 kot..kenal kot dosa atau pahala..korang ni..suka slh anggap kat  perempuan yg rapat kat perempuan..mula laa korang gn emigenasi yg sememangnya tinggi 2..hey..rapat kat perempuan xsemestinya lesbian laa..aku suka perhatikan perempuan ni..rapat, dari sikap , pemakaian dia .. camne cara dia berinteraksi dengan orang lain..sebab , yang baik tu aku cuba adaptasi dalam diri aku ni..aku bukan perempuan yang lemah gemalai..tapi mungkin org ni ngok dri luaran perempuan ni kasar..org akan salah anggap..mulut-mulut manusia akn ckp..yg org ni ada hati gn perempuan laa..songsang laa..ap bagailaa.hey biar aku jadi wanita sejati cukuplaa.suka aty korang..korang punya mulut..mulut org kita bukan leh tutup..sia2 korg dpt dosa..aku dapat pahala free jew..alhamdulillah..

Allah S.W.T. berfirman yang maksudnya: “Sesungguhnya orang-orang yang mendatangkan fitnah kepada orang-orang mukmin laki-laki dan perempuan, kemudian mereka tidak bertaubat, maka bagi mereka azab jahannam dan bagi mereka azab (neraka) yang sangat pedih”(Q.S. al-Buruj: 10)
Allah S.W.T. berfirman yang maksudnya: “Wahai orang yang beriman! Jauhilah dari kebanyakan sangkaan, karena sesungguhnya sebahgian daripada sangkaan itu adalah dosa, dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang, dan janganlah kamu mengumpat setengah yang lain. Adakah seseorang kamu suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Sudah tentu kamu jijik  kepadanya. (Oleh itu patuhilah larangan tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha penerima taubat dan Maha penyayang.” (Q.S. al-Hujurat: 12) 

aku xnk tahu pun sape yg bawa mulut ni..mmg mula2 aku mara gn dia..aku rasa mcm nk suh dia makan cili api..yg ibu aku tanam kat belakang rumah..sengar dari ladang gitu..biar padan muka dia..selamat aku xthu siapa org 2..lau x mmg da kena kot..jgn nak test kesabaran aku..do not test me okey..bajet jew..lau yg sebenarnya..xpon..org gah mara kan..mcm2 akn keluar..tlg jgn jatuhkan seseorg dgn fitnah awak 2 wahai hamba ALLAH..tlg jgn menilai seseorg dari luaran sahaja..kenal laa hati budi seseorg sebelum minilai baik atau buruk seseorg..sama2 laa kita perbaiki diri kita..manusia xpena lari dari melalukan kesalahn...sama2..muhasabah dri..saling maaf memaafkan..wahai hamba ALLAH yg saya kasihi..saya mntk maaf lau saya ada lakukan kesalahan kat anda..harap dimaafkan..:)

"Dan fitnah itu lebih besar bahayanya daripada pembunuhannya." (Surah Al-Baqarah: 191)
janganla suka hati je nak fitnah-fitnah melulu tanpa ada sebarang siasatan dan bukti..belajar gn aku mcm mne nk siasat..cita-cita aku nk jadi polis aww..so aku tahu laa serba sedikit nk menyelidik perkara2 mcm ni..hehe..xmao laa mara2..chill je..sbb ALLAH ada bersama hmbaNYA yg dianiaya dan teraniaya..Semoga Allah membuka pintu hati kita semua, Amin.

nota kaki..aku masih normal..dan hati aku still ada kat lelaki..xd hati langsung dengan perempua..semua perempuan yg aku rapat..aku anggap kaka dan adik..sbb aku nak ada keluarga perempuan..aku syg korang kerana ALLAH SWT..YA ALLAH..kuatkan aku utnuk menghadapi ujianMU ini...aminn..

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Thursday, 25 April 2013

CUTI SEMESTER..^^

بسم الله الرحمن الرحيم . . 
heloo...lama nya x update blog..tetibe je rindu nak bercerita.. tp bila ada depan lappy..otak ni tetibe kosong xthu nak cerita apa..hehe.. YES! cuti sem! detik yg sgt dinanti2 kan oleh setiap pelajar ,  cuti sem kali ni hampir  sebulan lebih, tp mmg tiap sem..cuti sem mmg sebulan lebih kot..hehe.. alhamdulillah, lepas dah penat ber assignment, bertutorial,berkuiz..  ber exam,tibalah masa untuk bercuti pulak kan  yeayy da abes exam...freedom freedom freedom,7 papers already done so lepas ni tawakal je la ye dgn result yg akn kuar next month...huwaaaa cuak+risau+takut ni tggu result kuar...mana x risau, start sem ni soklan final aku ngok agak susah jugak la.. lecturer mmg ade bg tips,tpi tips pown ade yg menyimpang jaoh...spot soklan yg ni,yg laen plak kuar kan...mmg agak tension ye menjawab exam tapi alhamdulillah da buat yg terbaek kan...so skrg ni da start cuti sem,ape lg nk release tension laa...
After exam, punyala byk fikir psl nk buat benda tu, benda ini but i know semua plan akn jdi hangat2 tahi ayam. Xpernah nk mnjadi sbb malas & duit pon pokai.eiiiiiiiiiiii..
SO LAST2 STAY KAT RUMAH DIAM2. Plan nk blajar masak tpi tpi tpi xtahu la tu menjadi ke x.hahaha..okey just forget about the plan activities..tp aktiviti yg aku pasti akn ku buat adalah.baca novel yg berlambak aku bli guna baucer buku 1 malaysia 2..2 pon ada 100 lagi xthu nk buat apa..so dlm pemikiran aku..bg adik aku 50 dan selebihnya..bli laa novel lagi..^^aktiviti lain aku akn buat..beriadah laa..main batminton..mmg hobi aku 2 xboleh ditinggalkan lau aku ada kat rumah..dan aku akn manfaatkan cuti sem kali ni dengan sebaik mungkin..^^

.sem 3 ku sudah berlalu,sem dpn nek sem 4..lpas 2 praktikal.terasa cpt je mase berlalu,.mcm x percaya jew..rasa aku baru jew menjalani orentasi untuk sem 1..to all fredzz kolej universiti islam melaka, happy holiday...see u next sem ya..take care guys...semperna cuti ni. aku nk wish kat korg..selamat bercuti semua kawan2..jangan nakal2..bagaimana korang pulang dengan selamat..pastikan korang naik sem nanti pon mcm 2 juga...dengan izin ALLAH SWT..Kepada housemate aku..senior sem 6..semoga akk berdua berjaya diluar sana..kawin nanti jangan lupa jemput kami ye kaka..kami housemate kaka mendoakan kejayaan kaka di alam pekerjaan..

note : manfaatkan cuti anda dengan sebaik mungkin..buat laa perkara yg berfaedah dihari cuti anda..^^


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen