Online Diary Bicara Hati..: 21-Sep-2013

Saturday, 21 September 2013

CITA-CITA DAN MASA HADAPAN

hai semua..
baru harini dapat update blog yg sudah lama bersawang..sepi tnpa cerita..bkn xd benda yg best..mmg bnyak bnda best tpi selalu lupa nk letak dalam blog ni..agpon buzy lha skrg..dgn assigment, presentation..kuiz..midterm..ni lha rutin harian pelajar..hidup pelajar mmg mcm ni..pejam celik, pejam celik, kita dha perakhir tahun 2013..xlama ag kita akn menyambut kedatangan tahun 2014..cptnya masa berlalu.skrg ni pon dha nk habis sem 4..cptnya nk masuk sem 5..n then xlama ag graduate,,insyaALLAH..so post harini berkenaan dengan cita2 dan masa hadapan..

setiap org pasti ada cita2 sendri since umur 5 tahun lagi..kalau org tnya cita2..jawapan yg famous kita akn jawab...doktor,guru,polis,tentera, pilot..arr mcm2 jawapan..mmg xdinafikan lagi..dari kecit dlu aku nk jadi seorang doktor..bila cikgu2 tnya nk jadi doktor apa..aku akn jawab nk jadi doktor bedah..suka bedah2 org..amboii..curlassss kau syu..haha..sbb petama knpa nk jadi doktor..gaji tinggi..but..cita2 yg dari zaman tadika nak jadi doktor da lupus lama dha..knpa aku ckp lupus..sbb baru aku sedar..aku nampak darah sendiri aku leh pengsan..ni kan nak bedah org...mmg xkot..
masa aku darjah 6 lagi..aku dha minat nk masok polis..tp ramai yg kata aku xsesuai jadi polis..sbb aku pendek..

bila di alam IPT..kalau lecturer tnya apa cita2 aku..ofcourse aku akn jawab nk jadi polis..then kawan2 mula lha bercakap mcm2.wow.!!kau nk jadi polis syu..knpa kau amek kewangan..knpa kau x apply polis je,.mcm2 soalan bdk2 ni tnya..n jawapan yg mudah aku jawab..aku nk lepaskn diploma dlu...time dlu org ckp aku xsesuai jadi polis sbb aku pendek..tp skrg aku rasa aku sesuai jadi polis..sbb ketinggian aku dha mencukupi..yeahhh.tp ramai xnk sopport aku dari belakang..ramai kata keje polis bahaya..latihan dia terok laa..mcm2 la..

now..!!!aku masih tertnya-tnya..apa yg akn berlaku kat aku dalam 5 tahun akn dtg..siapa aku??adkh time 2 aku dha cukup berjaya..berkawin(kalau) ataupun menjadi pengangur yg berjaya dirumaah (selisih malaikai 44)..hehe enthla.cita2 hari ini, adalah mimpi semalam..reality di masa hadapan...

cita2 sebenarnya bg seorg muslim adalah mendapatkan redha Allah swt sehingga memperoleh syurgaNya..cita-cita terindah ialah bercita-cita mendapatkan redha Allah swt..mereka yg bercita-cita begini lebih luar biasa..kerana mereka telah melihat sesuatu yg asli,yg abadi,yg terindah bg diri mereka..dengan cita-cita ini..mereka mempergunakan apa sahaja yg ada di dunia untuk mendapatan keredhaan Allah swt..bkn mereka dipergunakan oleh dunia untuk mengungkari Allah swt..cita2 begini lebih mulia..walaupun didunia dia susah,,penghujungnya tetap satu..yang terindah..Allah swt..

note : mengejar cita-cita menggalas masa depan yang mencabar...dunia ini hanya sementara..akhirat kekal selamanya..kejarlha cita-cita yg membawa kita ke akhirat yg kekal abadi...

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen