Online Diary Bicara Hati..: 24-Jan-2013

Thursday, 24 January 2013

novel tautan hati..

ASSALAMMUALAIKUM.WBT.

kebanyakan novel yg sy bace.novel yang paling sy suka ialah novel tautan hati..
mmg novel yg terbaik yg pena sy bace la..lau laa ad kawan cm asiah yusra..
mmg sy bersyukur sgt2 laa..
novel tautan hati ni 
mengisahkan kehidupan gadis istimewa,
 Asiah Yusra yang sentiasa meletakkan dakwah
 Islamiah sebagai nadi kehidupannya.
 Ramai di antara rakan-rakannya yang tertarik dengan keperibadiannya yang tinggi. 
Keistimewaan novel ini bukan sahaja terletak pada jalan ceritanya yang menarik, tetapi juga kebolehan penulis untuk menerangkan isu-isu yang sering dipandang remeh oleh masyarakat kita seperti isu bertudung labuh, kaedah pergaulan di antara muhrim yang dituntut Islam, soal psikologi dan sebagainya. Segala penerangan tersebut telah berjaya disampaikan dengan penuh hikmah dan anda yang membacanya pasti tersenyum puas setelah selesai membaca novel ini. 
Asiah Yusra, cukup memberi kesan kepada sy. Perwatakannya, bahasa puitisnya, akhlaknya, sifatnya dan segala-gala tentang dirinya amat sy kagumi sehinggakan sy berharap untuk bertemu dengan insan sepertinya. Sy ingin punya sahabat sejati seperti Asiah Yusra yang bersahabat bukan kerana yang lain tetapi kerana ALLAH. Masih adakah gadis seperti Asiah Yusra? 
YA ALLAH temukan lah aku dgn sahabat sebaik asiah yusra..aamiin..


ko org nak thu best x  novel ni..korg cuba laa bace..novel ni novel yg terbaik 
laa yang pena ak baca slamani..novel ni bnyk bg ak pegajaran n bnyk
ilmu yang kita akn dpat dri dlm novel ni..
ak sentiasa berdoa aku dipertemukan sahabat sepeti asiah yusra..:-(..


note..: YA ALLAH Engkau kurniakan lhaa aku sahabat yang membawa aku mengigatiMU..aamiin..:-)



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

hidup di dunia yang sementara

ASSALAMMUALAIKUM.WBT.

hidup didunia ini hnya sementara..aku rasa aku bnyk sgt buat jahat kat dunia ni..
ak cuba tok mencari dunia ak yang sebenarnya..ak xthu knpa ak dilahirkan di dunia ni..??
ak mencari kawan2 yang boleh bantu ak berubah ke arah kebaikan..
tetapi..manusia semua sama!!!memandang paras rupa tuk kenalan..smpai skunk..
aku masih xpercaya kat orang yang digelar manusia ni..bg aku semua sama..
kebanyakan manusia mula2 kenalan je indah..blew da lama2..semua tnggal kenagan
knpa manusia mcm ni ekk..susah ke nak kekalkan perkenalan 2 smpai ble2..
di dunia mahupun di akhirat...:-(..
manusia??
Betapa ramai manusia menjadi lupa daratan. Betapa ramai manusia menjadi ingkar. Betapa ramai manusia tidak dapat bersyukur. Betapa ramai manusia menjadi derhaka dan berkhianat.
 Mereka melupakan tujuan hidupnya ketika di dunia dan hanya mengejar kenikmatan dunia .
 Dunia yang dikejar akan berakhir. Tempat manusia hidup. 
Tempat manusia memuja kenikmatan. Semuanya menjadi sia-sia belaka.
tlg laa aku sahabat..ak mahu berubah..aku mahu berubah..aku malu pada muslimah yang solehah.
aku malu idup ak mcm ni..ak igin menjadi manusia yang tnggi darjatnya dpn ALLAH.
ak xnk jdi seorg yang ingkar dgn suruhan ALLAH..ak nak berubah..serius..
bantulah ak kawan2..
aku tahu Kehidupan di dunia merupakan permainan dan senda gurau. 
Ada kalanya menang ada kalanya kalah. Susah dan senang silih berganti. 
Senangnya merupakan kesenangan yang menipu, sedihnya merupakan kesengsaraan sementara.
 Itulah di namakan kehidupan di alam fana.
 Sungguh berbeza dengan kehidupan sejati dan abadi di akhirat  nanti. 
bantulah aku kawan..:-(

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen